Skip to main content

Reparasjon av en Wii U

· 3 min read
Stian Brandt

En venninne av meg spurte om jeg kunne se på hennes gamle Nintendo Wii U. Hun hadde trøbbel med å synce gamepaden til konsollen. Umiddelbart etter at man forsøkte å synce så dukket denne feilmeldingen opp.

Feilmelding

Etter å ha googlet rundt omkring på ymse sider så viste det seg at dette var noe som kunne skje dersom det er feil på chip DWM-W081 i gamepaden eller DWM-W052 inni konsollen. Disse chipene håndterer trådløs 5Ghz kommunikasjon mellom gamepad og konsoll. Av en eller annen grunn var venninnen min overbevist om at problemet lå i gamepaden, så jeg bestilte kun en erstatning for DWM-W081 fra aliexpress.

Hypotese 1: Defekt DWM-W081 i gamepaden

Omtrent en måned senere dukket chipen opp i posten, og da var det bare å hive seg rundt. Jeg leste guidene på iFixit for å se instruksjoner for skånsom demontering. Her ser vi et par bilder etter at gamepaden ble demontert.

Demontert gamepad

Gammel DWM-W081 i gamepad

Her ser vi den gamle DWM-W081 som jeg mistenkte var defekt. Erstatningen som jeg bestilte var ikke nøyaktig den samme chipen, men en som er kjent for å være kompatibel, kalt MICA2.

Ny MICA2

Etter å ha erstattet chipen så viste det seg dessverre at problemet ikke var løst. Vi fikk fremdeles den samme feilmeldingen. Da var det ikke annet å gjøre enn å gå videre med hypotese nummer 2. Det ble bestilt en erstatning for DWM-W052 fra aliexpress og prosjektet ble lagt på is i ytterligere en måned.

Hypotese 2: Defekt DWM-W052 inni konsollen

Wii U er for øvrig tildelt 8/10 i repairability score av iFixit. Likevel synes jeg det var en del knot da jeg skulle demontere selve konsollen, kanskje spesielt fordi det var så mange forskjellige typer skruer involvert. Jeg måtte benytte fire forskjellige skrujern, av type phillips #0 og #1, samt triwing Y0 og Y1.

Her ser vi et bilde av en delvis montert Wii U under testing.

Delvis montert for testing


Og her er synderen, en stykk defekt DWM-W052, samt den nye kompatible MICB2.

Gammel defekt DWM-W052 Ny MICB2


Siden jeg først var i gang så bytta jeg også kjølepasta på prosessoren. Jeg glemte å ta bilde underveis, så vi får nøye oss med et bilde etter at kjøleribben ble festet.

Bytta kjølepasta på prosessor


Og så var det bare å krysse fingrene og sette alt sammen igjen.

Ferdig montert

Resultat

It Wiirks! Wii Uen kobler seg fint til gamepaden og fungerer nå som før. Med hell så vil den kunne overleve i noen år til. Jeg høstet stor ære og berømmelse fra min venninne og ungene ble megafornøyde siden de fikk låne den som takk 😂.

Det er en god følelse å kunne reparere utstyr som ellers ville ha havnet i søpla. Jeg mistenker at vi kaster mye som med enkle grep kunne vært fikset.

Vi på Rana Makerspace har for øvrig etter hvert bygget oss opp en høvelig elektronikk-lab. Vi kjøpte mye fint utstyr på auksjon fra elektronikk-laben på Kongsvegen videregående skole i forbindelse med nedleggingen, deriblant flere deleskap fulle med komponenter.

Det kommer kanskje godt med når vi på sikt skal arrangere reparasjonskafé.

It wirks!