Skip to main content

3d-printing av lithophane-bilder

· 3 min read

Et litt uavanlig men veldig stilig bruksområde for en 3d-printer er å printe ut lithophane-bilder. Lithophane-bilder er ensfargede tynne plater av f.eks. porselen eller plast, som viser et bilde når bakgrunnen blir belyst. Teknikken ble først anvendt på 1820-tallet. Den gang krevde det en solid dose tålmodighet og to stødige hender. I dag kan to stødige hender byttes ut med en 3d-printer (men fremdeles kreves det en solid dose tålmodighet).

Før bildet belyses ser bildet ikke særlig imponerende ut:

Grogu before

Men når man belyser bildet bakfra dukker det originale motivet frem i monokrome farger. Bildet får også en fin 3d-effekt og kan endre karakter alt etter hvilken type lys man har bak.

Grogu finished

Hvordan går man frem?

Først må man finne et bilde som egner seg. Bilder som har mye kontrast og som ser bra ut i monokrome farger er et godt utgangspunkt.

Grogu

For å gjøre bildet om til en printbar fil er det flere muligheter. Mange programvarer for slicing (blant annet Cura og Flashprint) har mulighet for å ta et bilde rett inn inn og gjøre det om til en stl-fil.

Man kan også bruke nettsider som 3dp.rocks, som også lar deg velge å skrive ut buer, sfærer, lampeskjermer osv.

screenshot

Bruker man denne nettsiden er det veldig vitkig at man husker å huke av for at bilde skal være positivt, og ikke et negativ (som av en eller annen merkelig grunn er default). Det tok lit tid før jeg skjønte hvorfor det ble så dårlig resultat på første forsøket:

Grogu misprint

Men om man har printa ut et negativ, og gjør negativet om til et negativ i et bilderedigeringsprogram, så ser man konturene av hvordan det egenlig skulle blitt:

Grogu misprint inverted

I tillegg er det et par viktige instillinger man må justere før man skriver ut. Infill må være 100%. Hvis ikke blir resultatet slik:

infill

For best mulig resultat bør man ha så tynne lag som mulig, og printe med lav hastighet. Det kan også lønne seg å printe på høykant i stedet for liggende, da dette skal gi bedre detaljer. Uansett lønner det seg å kjøre en liten testprint for å se om man har kommet frem til rette innstillinger.

Spike

Tynne lag og lav hastighet betyr at ting virkelig tar lang tid. Et bilde på ca 13x15 cm kan fort ta 9 timer å skrive ut på en tradisjonell filament-printer. Da er det ekstra irriterende når noe går galt, som at printen løsner fra platen og man får "spagettifisering".

Spagetti

Dette bringer meg til siste tips. Dersom du vil printe på høykant, kan det lønne seg å ha en solid raft under printen så den sitter godt.

raft