Skip to main content

Eksempler på 3d-printing

· 2 min read

3d-printing er en veldig interessant og lærerik hobby. Man kan enkelt laste ned modeller fra nettet, eller lage de helt selv. Yeggi og Thingiverse er eksempler på nettsider hvor du kan lete etter det du ønsker å skrive ut.

Ønsker man å lage ting selv er det grovt sett to muligheter. Skal man lage en del som er lett å beskrive i lenge, bredde, dybde, radius osv, er openSCAD og freeSCAD gode alternativer. Her er det ikke noe pek og klikk, og man må "tegne" objektet med å definere ulike geometriske former som ren kode.

Ønsker du noe mer organisk, som en modell av en katt, er nok et grafisk verktøy som Blender mer egnet. Tinkercad er en nettside hvor du kan lage modeller i nettleser uten å laste ned noe som helst, og er et bra sted om man bare vil prøve seg litt frem.

Her er noen eksempler på hva jeg har laget selv

Reservedeler til leker og brettspill

Min første hjemmelaga 3d-modell var et forsøk på å lage reservedel til Gjett Hvem-spillet. Mange av lukene hadde blitt borte over årenes løp. Første steg var å lage modellen i openSCAD.

Jeg staret med å gjenskape en forenkla versjon av modellen i programmet.

luke1

Så var det bare å kjøre ut en print.

luke2

Og med et klikk satt luka på plass! Det er utrolig tilfredstillende å kunne går fra skjerm til en fysisk gjenstand med helt riktige dimensjoner.

luke3

Overgang fra firkantet til rund takrenne

Jeg trengte en ekstra ovegang fra firkantet til rund takrenne. Da var det bare å ta noen mål og begynne å modellere.

takrenne1

Og litt senere er en overgang på plass, like god som den gamle

takrenne2a

Vil du lære mer om 3d-printing? Ta kontakt med oss eller se etter flere blogposter med tag 3d-print