Skip to main content

· 7 min read

pokal

I oktober fikk vi en henvendelse fra Vitensenter Nordland om å stille lag til First Lego League. Mailen kom litt sent, blant annet grunnet en runde i spam-folderen. Men etterhvert fikk vi luftet interessen hos barn i omgangskretsen. Bare 5 uker før konkurransen 12 november hadde vi meldt på et lag.

Til tross for dette klarte vårt lag med barn fra 10-12 år å vinne første plass på Teknologiprisen, bli nominert til beste kjerneverdier, endte i semifinalen og ble tredje best i robotkjøring, og var en hårsbredd unna å bli sendt til Skandinavisk finale på Fornebu. Vi var et av de tre nominerte til 1. og 2. Champion, men endte på en tredjeplass.

· 3 min read

stand2

5-6 Mai arrangerte Vitensenter Nordland Skaperfest. Vi var naturlig nok invitert, og stilte med stand begge dagene.

Dag 1

Første dag var det i hovedsak elever fra videregående skoler som var målgruppen. Vi deltok sammen med VÆXT Mosjøen, Tekna, Se-Nor, Celsa, Tre og Betong AS, Weston og Rana Kommune. Vi fikk pratet både med de andre utstillerne og med en del elever og lærere som hadde interessert innenfor det vi holder på med.

Her er noen av prosjektene vi viste frem

· 4 min read
Stian Brandt

HackRF One

På bildet over ser du en HackRF One. Det er en USB-enhet som du kan koble til datamaskinen din og bruke til å motta eller sende radiosignaler i frekvensområdet 1MHz til 6GHz, designet for å eksperimentere med Software-defined Radio (SDR).

Flere av medlemmene våre er lisensierte radioamatører med interesse for å leke med radio-teknologi. Det er faktisk et ganske stort overlapp i medlemsmassen til Rana Makerspace og LA3M, den lokale Mo-gruppen av Norsk Radio Relæ Liga (NRRL).

For en tid tilbake var jeg så uheldig å ødelegge min HackRF. I dette blogg-innlegget skal vi se nærmere (faktisk med mikroskop!) på hvordan den ble reparert.

· 9 min read
Stian Brandt

Utstilling på vitensenteret

Har du besøkt Vitensenter Nordland? I så fall har du kanskje sett denne gjenstanden. Det er en utstilling som viser en kurve med den egenskapen at uansett hvor du drar en kule på kurven og slipper, så bruker den like lang tid ned til bunnen.

· 3 min read

Et litt uavanlig men veldig stilig bruksområde for en 3d-printer er å printe ut lithophane-bilder. Lithophane-bilder er ensfargede tynne plater av f.eks. porselen eller plast, som viser et bilde når bakgrunnen blir belyst. Teknikken ble først anvendt på 1820-tallet. Den gang krevde det en solid dose tålmodighet og to stødige hender. I dag kan to stødige hender byttes ut med en 3d-printer (men fremdeles kreves det en solid dose tålmodighet).

· 3 min read

Tilbakevikling (Reverse Engineering) er en prosess eller metode hvor man prøver å forstå hvordan noe fungerer gjennom å observere, måle og eliminere muligheter. Det finnes ikke noe offisielt norsk ord for dette, men jeg vurderer alternativet "Tilbakevikling" som det minst flertydige ordet.

Oftere og oftere kommer produkter uten dokumentasjon eller servicemanual, og slike metoder blir nødvendige for å kunne reparere produkter. Dette er tidkrevende, og er med å å gjøre mange produkter umulig å reparere kommersielt framfor å kjøpe nye.

Det er også mulig å bruke tilbakevikling for å kommunisere med "dingser" utover det produktet er beregnet for. Her tar vi en kjapp titt på et sånt tilfelle.

· 2 min read

På Jula selger de det som må være tidenes mest harry julepynt for tiden. En julestjerne med en nisse flyvende rundt med et banner det står "Ho ho ho" på.

Her er en beskrivelse av hvordan man kan lage en unik Star Wars-inspirert julestjerne

· 2 min read

3d-printing er en veldig interessant og lærerik hobby. Man kan enkelt laste ned modeller fra nettet, eller lage de helt selv. Yeggi og Thingiverse er eksempler på nettsider hvor du kan lete etter det du ønsker å skrive ut.

Ønsker man å lage ting selv er det grovt sett to muligheter. Skal man lage en del som er lett å beskrive i lenge, bredde, dybde, radius osv, er openSCAD og freeSCAD gode alternativer. Her er det ikke noe pek og klikk, og man må "tegne" objektet med å definere ulike geometriske former som ren kode.

Ønsker du noe mer organisk, som en modell av en katt, er nok et grafisk verktøy som Blender mer egnet. Tinkercad er en nettside hvor du kan lage modeller i nettleser uten å laste ned noe som helst, og er et bra sted om man bare vil prøve seg litt frem.

Her er noen eksempler på hva jeg har laget selv

· One min read

Tradisjon tro ble det juleverksted på Kreatoriet i år også. Vi hadde håpet å invitere litt gjester, men grunnet nok en runde med smitteøkning ble det offentlige arrangementet avlyst. Men en liten gruppe samlet seg for å holde tradisjonen ved like.